Fietsenmaker

Iemand die met fietsen zijn geld verdient en fietsen verkoopt wordt meestal fietsenmaker genoemd. Fietsenmaker is al een oude ambacht en vroeger repareerde de fietsenmaker alleen wat wij heel lang als de gewone fietsen zagen. Door de ontwikkeling van de fiets wordt de fietsenmaker ook wel fietstechnicus en rijwieltechnicus genoemd. Door de jaren heen is het beroep overigens behoorlijk complexer geworden.

 

Een fietsenmaker vind je in elk dorpje

In Nederland, fietsland bij uitstek, is het beroep fietsenmaker nog steeds springlevend. In zo goed als elk dorp is wel een fietsenmaker en de meeste Nederlanders laten eenvoudige en kleine klusjes al aan de fietsenmaker over. De fietsenmaker houdt bovendien altijd werk. Zo zijn fietsen vaak het mikpunt van vandalisme en moeten fietsen vaak gerepareerd worden vanwege het vele gebruik. Bovendien beschikt de fietsenmaker altijd over het beste gereedschap om alle reparaties snel uit te kunnen voeren. En voor bepaalde werkzaamheden kun je simpelweg niet zonder goed gereedschap.

Fietsenmaker banden

 

Zonder opleiding fietsenmaker

n Nederland is er de mbo-opleiding tweewielertechniek. Deze opleiding wordt als ideaal beschouwd om de eerste beginselen van het vak fietsenmaker te leren. In principe kan iedereen zonder opleiding gewoon een fietsenwinkel starten en zich fietsenmaker noemen. Een diploma garandeert echter wel de kennis die de fietsenmaker ook echt nodig is om een vaste klantenkring op te bouwen en die klanten ook lange tijd vast te houden.

 

Technische kennis gekoppeld aan vaardigheid

Een goede fietsenmaker onderscheidt zich niet alleen door zijn technische kennis en vaardigheid, maar ook door de klantgerichte houding en ook de resultaatgerichte houding. Als fietsenmaker ben je altijd flexibel en ben je in staat nauwkeurig te werken, het is soms namelijk echt millimeterwerk bij de reparatie van een fiets.

 

Steeds weer nieuwe fietsen op de markt

Er zijn in de loop der jaren ontzettend veel verschillende types nieuwe fietsen op den markt gekomen die het beroep van fietsenmaker er niet eenvoudiger op hebben gemaakt. Steeds weer moest kennis opgedaan worden van weer een nieuwe fiets, zoals de fietsenmaker tegenwoordig ook echt alles moet weten over de revolutionaire elektrische fiets. Bovendien moet hij in staat zijn om ook deze fiets te repareren. In de winkel vind je in vergelijking met vroeger ook heel veel meer accessoires. In z’n algemeenheid kun je stellen dat de kwaliteit van de fiets de afgelopen jaren gigantisch verbeterd is. Die razendsnelle ontwikkeling bezorgde de fietsenmaker niet zelden hoofdbrekens, maar toch hield deze specialist het hoofd steeds boven water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *